Poradniki / Kulinaria
Potrawy mączne. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Anna Smaza
Przedstawiamy państwu ciekawe przepisy na potrawy mączne, które mogą być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i ciekawym dodatkiem do dania głównego obiadu lub kolacji. Zamieszczamy wskazówki, jak krok po kroku przygotować pyszne pierogi, kluski, kopytka, pyzy, knedle, naleśniki, krokiety, placki, paszteciki, róż ...
Potrawy mięsne. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Anna Smaza
Przedstawiamy sprawdzone przepisy na dania z różnych rodzajów mięs i drobiu. Znajdą tu państwo ciekawe pomysły na codzienne posiłki oraz spotkania i uroczyste przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. Pokazujemy, jak przyrządzić krok po kroku np. roladki cielęce z pomidorami, wątróbkę w pomarańczach, chrupią ...
Potrawy z ryb. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Karol Skwira, Marzena Strzelczyńska
Dania z ryb to jedne z najbardziej zdrowych i wartościowych posiłków. Są przeważnie lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo pożywne. Ryby są bogate w białko, witaminy (m.in. A, D i z grupy B) oraz składniki mineralne (żelazo, jod, cynk, magnez, wapń, potas), zawierają niewiele tłuszczów nasyconych i soli. Dlatego ...
Potrawy z ziemniaków. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Karol Skwira, Marzena Strzelczyńska
W tej książce znajdą państwo propozycje różnorodnych dań z ziemniaków najpopularniejszych w Polsce warzyw. Przedstawiamy przepisy na potrawy pikantne, słone oraz słodkie, na zapiekanki, kluski, knedle i placki. Proponujemy interesujące połączenia ziemniaków z innymi warzywami, mięsem czy serami, które wzmacni ...
Przetwory. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Karol Skwira, Marzena Strzelczyńska
Koniec lata i jesień to doskonały czas na zrobienie smacznych przetworów. Owoce i warzywa są wtedy idealne, aby zamknąć je na zimę w słoikach i otworzyć w dowolnym momencie. Będą mogli państwo wówczas delektować się pysznymi konfiturami czy naleśnikami z marmoladą. W naszej książce nie zabraknie również p ...
Surówki i sałatki. Kuchnia polska. Poradnik
Autor: Anna Smaza
Surówki i sałatki to dania uniwersalne: szybkie i łatwe do przygotowania, niezbyt kosztowne, smaczne i bardzo zdrowe. Mogą stanowić przekąskę, przystawkę, dodatek do dania głównego lub osobną potrawę serwowaną np. na kolację. Często stanowią bazę diet zdrowotnych oraz odchudzających. Poza tym sałatki i sur ...
Warzywa. Wpływ warzyw na nasze zdrowie. Porady lekarza rodzinnego
Autor: Anna Kubanowska
Poznaj właściwości lecznicze warzyw, a także ich zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Znajdziesz tu również informacje na temat tego, jak zdrowo się odżywiać, jak właściwie przygotowywać dania z warzyw, jakie są najlepsze metody przetwarzania warzyw, jaka jest rola błonnika. Poradnik skierowany jest do każdego, k ...
Wątroba. Zdrowa dieta. Porady lekarza rodzinnego
Autor: Praca zbiorowa
Praktyczny poradnik, dzięki któremu poznasz najnowsze informacje dotyczące zasad zdrowego żywienia przy chorobach wątroby, takich jak: zapalenie wątroby, marskość wątroby, rak wątroby, kamica pęcherzyka żółciowego. Znajdziesz tu gotowe jadłospisy i duży wybór przepisów na zupy, dania mięsne i rybne oraz des ...
Zdrowe odżywianie. Przepisy antynowotworowe. Porady lekarza rodzinnego
Autor: Praca zbiorowa
Poznaj leczniczą moc jedzenia. W tym poradniku znajdziesz praktyczne rady, jak zdrowo się odżywiać i zapobiegać rakowi, stosując odpowiednią dietę, zasady antynowotworowego stylu życia, a także przepisy na smaczne i zdrowe dania główne, surówki i sałatki, przekąski i desery. Polecamy również książki Zdrowy ...
Zdrowy chleb. Encyklopedia zdrowia
Autor: Monika von Basse
Poradnik kulinarny zawiera łatwe i sprawdzone przepisy na chleb, bułki i pieczywo z różnych stron świata, przedstawia wykonanie krok po kroku oraz cenne wskazówki, jak piec chleb w domu, m.in. jak przygotować zakwas. Książkę uatrakcyjniają liczne zdjęcia.