8000 zimą. Walka o najwyższe szczyty świata w najokrutniejszej porze roku

Autor:

Format:

Data wydania:

Liczba stron: 0

Status: dostępna

Typ: audiobook mp3

22.49 zł (-2.5 zł)
kup teraz

Zimowe wspinanie w Himalajach to sztuka cierpienia, powiedział Wojtek Kurtyka. Mimo to są tacy, których życiową pasją, a nawet obsesją, jest zdobywanie ośmiotysięczników w tej najzimniejszej porze roku.
Bernadette McDonald jako pierwsza opowiada, jak polscy Lodowi Wojownicy stworzyli zimę, doskonaląc to, co nazywali sztuką cierpienia, jak weszli na szczyt Mount Everestu zimą w 1980 roku – pierwszy, choć nie ostatni ośmiotysięcznik zdobyty w ten sposób. McDonald wspomina polskich wspinaczy – wizjonera i twórcę himalaizmu zimowego Zawadę, Kukuczkę, Berbekę. Z pasją i kronikarską rzetelnością ujawnia, co zainspirowało Polaków do podjęcia tej brutalnej gry; opowiada, jak rosnąca liczba wspinaczy z całego świata dopingowała się wzajemnie i konkurowała o każdy kolejny szczyt.

„«8000 zimą» to profesjonalnie napisana zimowa górska «encyklopedia» opisująca szczegółowo 40-letnią już zimową eksplorację gór najwyższych, w której polscy alpiniści odegrali główną rolę. Zimowe sukcesy naszych wspinaczy w dużej części wypełniły złotą dekadę polskiego alpinizmu. To książka o ludziach, ich determinacji, głodzie sukcesu, ale też o sztuce cierpienia w ekstremalnych warunkach...” – Krzysztof Wielicki

„Dostajemy monografię o zimowym wspinaniu na najwyższe góry Ziemi. Trudno o bardziej kompetentnego autora niż Bernadette McDonald, która zna/znała większość bohaterów swej książki. Choć do wielu opisanych wydarzeń ma osobisty, emocjonalny stosunek, staje z boku i zachowuje obiektywizm. Warto sięgnąć po tę książkę, by zobaczyć, jak widzą nas inni, i uzmysłowić sobie, jak ważna jest himalajska zima dla wspinaczy na całym świecie” – Janusz Majer

22.49 zł (-2.5 zł)
kup teraz

Ta strona wykorzystuje pliki cookies. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close